Tlačová beseda k Cyrilo-metodským slávnostiam v Nitre

Na pôde Mestského úradu v Nitre sa 23. júna 2014 uskutočnila tlačová beseda z príležitosti prípravy Cyrilo-metodských slávností v Nitre. Okrem primátora Nitry Jozefa Dvonča a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu sa jej zúčastnil aj nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.

Nitriansky biskup prítomných informoval, že v sobotu 5. júla 2014 o 10. 00 hod. sa na Svätoplukovom námestí v Nitre začne Cyrilo-metodská národná púť. Hlavným celebrantom bude Mons. Stanisłav Budzik, lublinský arcibiskup – metropolita (Poľsko).

Mons. Viliam Judák si želá, aby sa návštevník Nitry predovšetkým „zúčastnil na svätej omši, ktorá je národnou púťou a na ďalších náboženských podujatiach“.

Po svätej omši bude podľa slov nitrianskeho biskupa Deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade, „teda aj samotná rezidencia biskupská, (návštevníci) môžu aj ísť do takých častí, ktoré nie sú cez rok prístupné, tradične múzeum, kazematy, sčasti aj záhrady, kde prebieha teraz rekonštrukcia“, povedal Mons. Viliam Judák. Biskupstvo plánovalo aj možnosť výstupu verejnosti na vežu katedrály. Tá je však teraz v rekonštrukcii a zdá sa, že tieto práce ešte budú v čase Cyrilo-metodských osláv trvať. No nitriansky biskup prisľúbil, že táto ponuka o niekoľko týždňov bude reálna.

Súčasťou tohtoročných Cyrilo-metodských osláv bude aj Diecézne stretnutie mládeže. „Mladí prídu, budú môcť stanovať v prípade priaznivého počasia aj v biskupských záhradách a budú mať mnohé sprievodné akcie – workshopy, filmy, vystúpenie hudobných skupín, stretnutie s biskupom a bohoslužby“, prezradil na tlačovej besede Mons. Viliam Judák.

Nitrianske biskupstvo je už tradične spoluorganizátorom mestských Cyrilo-metodských slávností, ktoré v Nitre nesú názov: Nitra, milá Nitra

Miroslav Lyko

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA