Veriaci v Nitre si uctili Kríž SDM

Kríž Svetových dní mládeže si v piatok 21. novembra 2014 uctili veriaci z Nitry. Kríž bol umiestnený pri oltári vo Farskom kostole svätého Gorazda na sídlisku Klokočina. Úctu krížu preukázali žiaci a ich pedagógovia z niektorých cirkevných škôl v Nitre a celé rodiny. Počas celého dňa prichádzali ľudia ku krížu ako k znaku lásky Boha k človeku. Kríž si uctil aj nitriansky biskup Mons. Viliam Judák a nitriansky emeritný biskup kardinál Ján Chryzostom Korec.

Video TU

Duchovný program v kostole na Klokočine – spojený s úctou ku Krížu Svetových dní mládeže – vyvrcholil večernou svätou omšou, ktorej predsedal nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. V homílii povzbudil mladých ľudí k vernosti Bohu, k obetavej a nezištnej láske. Zdôraznil, že šťastie nemajú hľadať v pozlátku, v povrchnosti. Nitriansky biskup im pripomenul, že Cirkev im chce pomôcť v hľadaní správnej životnej cesty, keď ukazuje na Božieho Syna Ježiša Krista, ktorý sa sklonil ku každému človeku tým, že sa stal jedným z nás. Mons. Viliam Judák hovoril o svätom Jánovi Pavlovi II., ktorý založil Svetové dni mládeže a ktorý daroval mladým kríž, ktorý teraz stál pred nimi. Spomenul niekoľko udalostí z jeho života, ktorých spoločným menovateľom bol Kristov kríž. V závere svätej omše hlavný celebrant zaželal prítomným, aby dotyk Kristovho kríža zostal v ich živote a aby sa prejavoval v každom prostredí, v ktorom sa budú nachádzať.

Po svätej omši nasledoval program mladých, pozostávajúci z pobožnosti Krížovej cesty a zo svedectiev tých, ktorí sa zúčastnili na niektorom zo Svetových dní mládeže.

Ako informuje Tkkbs, kardinál Ján Chryzostom Korec v starobylej Nitre požehnal mladých a uctil si kríž Svetových dní mládeže (SDM) a ikonu Panny Márie. K služobne najstaršiemu biskupovi na svete priniesli tieto symboly, ktoré precestovali celý svet, mladí dobrovoľníci. Po prejavení úcty kardinál Korec prisľúbil modlitby za všetkých mladých na celom Slovensku. Zároveň sa zapísal do kroniky, ktorá putuje s krížom a ikonou.

Kríž Svetových dní mládeže bol v Nitre v rámci jeho putovania po slovenských katolíckych diecézach. Na Slovensku je od 15. novembra až do chvíle, keď 29. novembra bude odovzdaný mladým z Českej republiky. 

Miroslav Lyko, hovorca Nitrianskeho biskupstva a Tkkbs

Viac fotografií vo Fotogalérii

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA