Benediktínsky rok na Skalke s úplnými odpustkami – zverejnenie dekrétu

Pri príležitosti 800. výročia založenia Benediktínskeho opátstva na Skalke a s tým súvisiacim aktuálnym Benediktínskym rokom na Skalke pri Trenčíne, na žiadosť nitrianskeho biskupa Mons. Viliama Judáka Apoštolská penitenciária Svätej Stolice v Ríme vydala dekrét o udelení úplných odpustkov. Môžu ich získať veriaci v Krista a tiež ich venovať na spôsob príhovoru aj dušiam veriacich v očistci, len keď preniknutí opravdivým pokáním, vyspovedaní a svätým prijímaním posilnení, ako pútnici nábožne navštívia Diecéznu svätyňu svätých Andreja-Svorada a Beňadika a zúčastnia sa slávnostných obradov, alebo aspoň primeraný čas budú venovať nábožnému uvažovaniu pred verejne vystavenými pozostatkami Svätých patrónov a obrazom Preblahoslavenej Panny Márie zakončiac ho modlitbou Pána Otče náš, vyznaním viery a vzývaniami k Preblahoslavenej Panne Márii a ku svätým Andrejovi-Svoradovi a Beňadikovi:
a) dňa 17. mája, vo výročný deň posviacky Skalskej svätyne;
b) dňa 17. júla, t. j. v samotnom dni Sviatku svätých Andreja Svorada a Beňadika a tiež v nedeľu, ktorá po tomto sviatku bezprostredne nasleduje;
c) na slávnostnú mariánsku púť konanú v poslednú sobotu v mesiaci máj;
d) vždy, keď ako pútnici osobne alebo kolektívne nábožne navštívia toto miesto.
Veriaci hatení starobou, chorobou alebo iným vážnym dôvodom, môžu získať úplné odpustky v dňoch vyššie uvedených, ak s odvrátením sa od akéhokoľvek hriechu a s úmyslom splniť hneď ako budú môcť tri zvyčajné podmienky sa pred nejakým malým obrazom svätých patrónov duchovne pripoja k sláveniam obetovaním svojich modlitieb, bolestí a ťažkostí svojho života milosrdnému Bohu..
Aby sa teda z pastoračnej lásky uľahčil prístup k dosiahnutiu Božej milosti mocou kľúčov Cirkvi, penitenciária naliehavo žiada rektora Svätyne a kňazov, vybavených príslušnými splnomocneniami na spovedanie, aby sa s ochotným a veľkodušným srdcom dali k dispozícii vysluhovaniu pokánia v spomínanom kostole.

V rámci Benediktínskeho roka sa v roku 2024 v Skalke pri Trenčíne budú konať dekanátne púte archidiakonátov Nitrianskej diecézy 20. apríla (Bánovce nad Bebravou, Bošany Topoľčany), 18. mája (Nemšová, Nitrianske Rudno, Trenčín), 15. júna (Nové Zámky, Štúrovo, Šurany, Želiezovce), 28. septembra (Nitra, Lužianky, Močenok) a 19. októbra (Hronský Beňadik, Vráble, Zlaté Moravce, Radošina), ktoré vždy vyvrcholia liturgickými sláveniami za účasti nitrianskeho biskupa Mons. Viliama Judáka, alebo pomocného nitrianskeho biskupa Mons. Petra Beňa.