Nitriansky biskup slávil na Veľkonočnú nedeľu vo svojej katedrále svätú omšu

Pontifikálnu svätú omšu na Veľkonočnú nedeľu 5. apríla 2015 celebroval vo svojom katedrálnom chráme v Nitre diecézny biskup Mons. Viliam Judák. V úvode pripomenul, že slávime najväčší sviatok nášho vykúpenia  – nedeľu nedieľ – Veľkú noc: „Kristus Ježiš premohol smrť, premohol hriech. (…) Aby bol na prvom mieste a základom nášho života, našich životných rozhodnutí, aby bol v každej oblasti, chceme si aj dnes, ako noví ľudia, vykúpení krvou veľkonočného baránka, vyprosiť túto veľkonočnú milosť“, povedal pred úkonom kajúcnosti hlavný celebrant. 

Namiesto homílie predniesol pastiersky list, ktorý adresoval veriacim svojej diecézy a ktorý sa na Veľkonočnú nedeľu čítal vo všetkých rímskokatolíckych kostoloch Nitrianskej diecézy. Zameral sa v ňom na konkrétne dôsledky viery v Ježišovo zmŕtvychvstanie. Táto viera sa má podľa jeho slov prejavovať v častom prijímaní Eucharistie, v pravidelnej účasti na nedeľnom slávení svätej omše i v postoji k vlastnej smrti i k smrti najbližších. Celý text Pastierskeho listu TU

Na konci svätej omše osobitne pozdravil koncelebrujúceho emeritného trnavského pomocného biskupa Mons. Dominika Tótha, žijúceho v v Nitre, ktorý si pripomína štvrťstoročie od svojej biskupskej vysviacky.

Sviatok Kristovho zmŕtvychvstania začal Mons. Viliam Judák sláviť na Veľkonočnú vigíliu, keď viedol večernú bohoslužbu, pri ktorej vyslúžil iniciačné sviatosti jedenástim katechumenom.

Miroslav Lyko, hovorca Nitrianskeho biskupstva

Viac fotografií vo Fotogalérii

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA