Skalka pozýva v Roku zasvätených putovať k zasväteným

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku Skalka pri Trenčíne pozýva veriacich putovať k patrónom Nitrianskeho biskupstva – svätým Andrejovi Svoradovi a Beňadikovi. Tohtoročné motto pútnickej sezóny je: „V roku zasvätených putujme k zasväteným!“

Miestna farnosť pripravuje okrem tradičnej výročnej púte v polovici júla aj ďalšie podujatia: Už 29. mája sa zapojí do Noci kostolov, pripravuje púť ku guadalupskej Panne Márii (30. mája) a na jún chystá  púť prvoprijímajúcich detí Nitrianskej diecézy (20. 6.).

Pútnické miesto Skalka má novú webovú stránku – www.putnickemiestoskalka.sk, na ktorej je možné sledovať aktuálne podujatia tohto významného pútnického miesta.

Skalka sa pôsobením pustovníkov svätých Andreja Svorada a Beňadika stala najstarším pútnickým miestom vtedajšieho Uhorska a významným duchovným centrom po celé storočia Slovenska. Miestny kláštor predstavoval dar duchovného, vzdelanostného a všeobecného kultúrneho vzrastu, nielen pre jeho obyvateľov, ale celého Považia, ba značnej časti Slovenska. Bol ohniskom evanjelizácie, ale aj duchovnej a materiálnej kultúry.

Peter Beňo, farár