Spresnenia ohľadom pohrebu kardinála J. Ch. Korca

Akreditácia pre médiá na sobotný pohreb kardinála Jána Chryzostoma Korca

V Nitre sa v sobotu 31. októbra 2015 o 11:00 hod. uskutoční posledná rozlúčka so zosnulým nitrianskym emeritným biskupom kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom. Upozorňujeme, že na monitorovanie poslednej rozlúčky a krátky brífing je potrebná akreditácia. Pre akreditovaný vstup sa vyžaduje formálne spoločenské oblečenie optimálne v čiernej, šedej a bielej farbe.

 

—————————————————————–

 

Prinášame pokyny a upozornenia pre médiá:

* Zástupcovia médií, ktorí sa chcú zúčastniť na pohrebe kardinála Korca, sa musia akreditovať do piatku 30. októbra 2015, najneskôr do 12.00 hod., na e-mail: hovorca@nrb.sk. V žiadosti musia byť uvedené: názov média, mená a priezviská členov štábu s telefonickým kontaktom a s e-mailovou adresou. Kontaktnou osobou je Miroslav Lyko, hovorca Nitrianskeho biskupstva (0917 350 404).

* Je potrebné, aby médiá prišli na pohrebné obrady v dostatočnom časovom predstihu, najneskôr však hodinu pred začiatkom svätej omše, ktorá sa začína o 11:00 (do 10:00 hod.). Tzv. press kartu si môžu zástupcovia médií vyzdvihnúť od cca 9:00 hod. v budove Diecézneho súdu (napravo od schodov do katedrály).

* Parkovanie áut zástupcov médií bude možné iba mimo areálu Nitrianskeho hradu. Prenosové vozy bude možné zaparkovať pod hradby Nitrianskeho hradu (napravo od vstupného mosta na Nitriansky hrad).

—————————————————————–

 

Akreditovaní novinári budú mať v sobotu 31. októbra 2015:

– Prístup do press miestnosti, ktorá bude v priestoroch Diecézneho súdu (napravo od schodov do katedrály). Na mieste bude k dispozícii wifi sieť a TV, prostredníctvom ktorej bude možné sledovať pohrebnú bohoslužbu.

– Kameramani a fotografi budú o 10:30 hod. spoločne odchádzať spred budovy Diecézneho súdu a zaujmú svoje miesto v biskupskej kaplnke. Z nej budú mať výhľad do hornej lode katedrály, kde bude svätá omša. Vzhľadom na priestorové obmedzenia nebude možné fotografovanie a kamerovanie z iných vnútorných priestorov katedrály. Fotografie z vnútra katedrály a dolnej lode, kde bude kardinál Korec pochovaný, budú k dispozícii na stránke Tlačovej kancelárie KBS (www.tkkbs.sk). Vstup do priestoru pred oltárom je zakázaný.

– Ostatné akreditované médiá budú mať prístup do press miestnosti, ktorá sa bude nachádzať v priestoroch Diecézneho súdu. Prosíme, aby médiá počas rozlúčky nevyrušovali a nerušili priebeh bohoslužby.

– Bezprostredne po skončení pohrebných obradov sa uskutoční na nádvorí Biskupského paláca krátky brífing s krakovským arcibiskupom kardinálom Stanisławom Dziwiszom (hlavným celebrantom svätej omše)  a s nitrianskym biskupom Mons. Viliamom Judákom.

– Po skončení pohrebných obradov bude hrob kardinála Jána Chryzostoma Korca otvorený do 17:00 hod. Médiá si budú môcť v prípade záujmu zhotoviť snímky a zábery z jeho uctenia veriacimi.

 

—————————————————————–

 

Informácie k rozlúčke s kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom

Kňazi a veriaci ľud sa bude môcť rozlúčiť so zosnulým kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom v piatok 30. októbra 2015 od 13:00 do 18:00 hod. Jeho telesné pozostatky budú vystavené v hornej lodi katedrálneho chrámu na Nitrianskom hrade. V sobotu bude rakva od 8:00 do 10:30 hod. vystavená na námestí Jána Pavla II. (pred sochou sv. Jána Pavla II.).

Pohrebné obrady sa začnú o 11.00 hod. Predsedať im bude krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz. V homílii sa prihovorí nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.

—————————————————————–