Kardinála J. Ch. Korca pochovali v nitrianskej katedrále

Dvadsaťšesť biskupov, vrátane troch kardinálov,stovky kňazov a rehoľníkov a niekoľkotisíc veriacich sa v sobotu 31. októbra 2015 prišlo rozlúčiť so zosnulým nitrianskym emeritným biskupom, kardinálom Jánom Chrzyostomom Korcom do nitrianskej katedrály. Prítomní boli aj traja najvyšší ústavní činitelia – prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Peter Pellegrini a predseda vlády SR Robert Fico. Pohrebnej svätej omši a obradom pochovania do hrobu predsedal krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz.

Homíliu predniesol nitriansky biskup Mons. Viliam Judák. Okrem iného v nej zazneli úryvky z testamentu zosnulého kardinála:  „Božieho daru a milosti usiloval som sa žiť, pracovať a pôsobiť v duchu viery… Za všetko dobré ďakujem tejto darovanej viere, ktorú som si rozvíjal úctou a prosbami k Matke Božej, Matke jednej, svätej, katolíckej a apoštolskej Cirkvi, v ktorej som sa usiloval byť vždy verným každému nástupcovi sv. Petra ako Skale. Túto oddanosť viery som sa usiloval prejavovať životom i v nútenom civilnom živote v prenasledovaní, v továrňach, vo väzení, v postavení biskupa najprv skrytej Cirkvi, od roku 1951 do roku 1989, potom ako nitriansky diecézny biskup do roku 2005 v úrade, odvtedy ako emeritný biskup“, citoval testament kardinála J. Ch. Korca nitriansky biskup. 

Na konci pohrebnej svätej omše nasledoval obrad pochovania do hrobu s uložením telesných pozostatkov. Nitriansky emeritný biskup, kardinál Ján Chryzostom Korec je pochovaný v dolnej lodi katedrály.

Miroslav Lyko, hovorca nitrianskeho biskupstva

Foto: Peter Zimen

VIDEO 1 TU

VIDEO 2 TU

Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom Na Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom KorcomNa Nitrianskom hrade sa rozlucili s kardinalom Janom Chryzostomom Korcom