Z Krížovej cesty na Kalvárii v Nitre na Prvú pôstnu nedeľu

Na Prvú pôstnu nedeľu (9. marca 2014) sa konala na Kalvárii nad Nitrou tradičná pobožnosť Krížovej cesty. V slnečnom počasí sa jej zúčastnili stovky veriacich z Nitry a okolia, vrátane nitrianskeho biskupa Mons. Viliama Judáka.

Nedeľnú krížovú cestu so začiatkom o 15. 00 hod. vedie v pôstnom období vždy iná farnosť z mesta pod Zoborom. Prvú z nich viedol farár z Nitry – Klokočiny Miroslav Hafera. Súčasťou pôstnych krížových ciest je aj katechéza, tie tohtoročné sú na tému sviatostí. Prednáša ju kňaz pred začiatkom krížovej cesty.

Ešte pred bohoslužbou nitriansky biskup Mons. Viliam Judák spolu s riaditeľom kancelárie Biskupského úradu v Nitre Mons. Štefanom Vallom navštívili Misijný dom Matky Božej na Kalvárii. Pri spoločnom stretnutí s obyvateľmi domu sa biskup Viliam Judák zaujímal o život a prácu verbistov žijúcich v misijnom dome, ako aj o pôsobení misionárov vo svete. Verbisti informovali otca biskupa o rôznych druhoch apoštolátu, ktorý v Nitre vykonávajú – hovorili napríklad o práci v rámci rómskej komunity, o pastoračnej službe v miestnej Fakultnej nemocnici, o pôsobení vo farnosti Nitra – Kalvária, o vypomáhaní okolitým farnostiam, o redakčnej a vydavateľskej činnosti, o duchovných cvičeniach a duchovných obnovách, ktoré sa konajú v Misijnom dome a o ďalších službách. Biskup Viliam Judák povzbudil verbistov v ich službe dušiam a zároveň zaželal hojnosť Božieho požehnania v ďalšom pôsobení tejto rehole na území Slovenska, ale i v misijných krajinách.

Spracované podľa informácie P. Martina Štefanca, SVD pre TK KBS

Autor fotografií: P. Martin Štefanec SVD

Krizova cesta a navsteva biskupa 002Krizova cesta a navsteva biskupa 003Krizova cesta a navsteva biskupa 009Krizova cesta a navsteva biskupa 018Krizova cesta a navsteva biskupa 019Krizova cesta a navsteva biskupa 021