Nitriansky biskup počas Omše svätenia olejov: Byť odovzdanými Bohu znamená predovšetkým byť reprezentantmi Boha pre druhých

Kňazi zo všetkých dekanátov Nitrianskej diecézy sa na Zelený štvrtok 17. apríla 2014 zišli okolo oltára v Katedrále – Bazilike svätého Emeráma v Nitre, aby so svojim biskupom Mons. Viliamom Judákom slávili Missu Chrismatis – Omšu svätenia olejov.

Nitriansky biskup v homílii vyjadril Bohu poďakovanie za stretnutie diecéznej rodiny pri slávení veľkonočného tajomstva. „Uvedomujeme si, že nejde len o spomienku, aj keď vzácnu z histórie kresťanstva, ale je tajomnou aktualizáciou pre každého kresťana i každé spoločenstvo. Veď Kristus, vzkriesený z mŕtvych, je základom našej viery.“ V ďalšej časti svojho príhovoru pripomenul prítomným kňazom ich úlohu slúžiť Bohu i ľuďom: „Byť odovzdanými Bohu znamená predovšetkým byť reprezentantmi Boha pre druhých. Kňaz je vyňatý zo svetských vzťahov a darovaný Bohu a práve preto je k dispozícii pre druhých, pre všetkých, počínajúc Bohom“, zdôraznil hlavný celebrant a pokračoval: „Pri dnešnej slávnostnej príležitosti je však aj vhodné si položiť mnohé otázky, drahí bratia kňazi. Sme naozaj preniknutí Božím slovom? Je naozaj potravou, ktorá nás živí viac než hmotný chlieb a hodnoty tohto sveta? Skutočne poznáme Krista? Milujeme ho? Naplno sa venujeme tomuto slovu tak, že skutočne formuje náš život a naše zmýšľanie? Alebo sa naše zmýšľanie modeluje stále znova podľa toho, čo sa hovorí a čo sa deje vo svete? Nemeriame veci skôr podľa názorov, ktoré práve prevládajú? Nezostávame napokon len pri povrchnosti všetkého toho, čo sa nanucuje dnešnému človeku? Vieme sa učiť od Krista skutočnej pokore, ktorá zodpovedá pravde o našom bytí a tej poslušnosti, ktorá je podriadená pravde a Božej vôli? Pamätajme, bratia, že pečať kňazstva je a môže byť pre nás veľkým vyznačením a zdrojom milosti, ale žiaľ, môže byť pre nás aj na odsúdenie, ak sa náš život nerozvíja v opravdivom duchu tejto sviatosti. Sľuby, ktoré dnes obnovujeme v tomto zmysle hovoria, že naša vôľa by mala byť orientovaná na Boha“, dodal nitriansky biskup (audio z homílie možno nájsť v priečinku AUDIO).

Súčasťou svätej omše bolo aj požehnanie olejov – krizmy, oleja katechumenov a oleja pre pomazanie chorých.  Po slávnostnej bohoslužbe nasledovalo neformálne stretnutie diecézneho biskupa s kňazmi.

Miroslav Lyko

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viac fotografií je možné nájsť vo Fotogalérii